בתהליך..המתן בבקשה.
20/09/2019 11:27
למעלה מ50% מהעסקים הקטנים והבינוניים הינם עסקים משפחתיים ויש הטוענים 70%,דהיינו לב הכלכלה.
יש הרבה יופי בעסק משפחתי: נאמנות, אחווה וחברות, עזרה, אכפתיות, פרנסה טובה, וככה כנראה התחילו העסקים המשפחתיים להתפתח, מתוך רצון לפרנס את כל המשפחה והדורות הבאים. ובכל זאת, האמונה הרווחת היא שאסור לחבר עסקים ומשפחה. למה? מה קורה בדרך?
משפחה בעצם המהות וההתנהלות שלה, פועלת כמו עסק לכל דבר, ארגון מנוהל שיש לפעולותיו גם השלכות של רווח והפסד. כאשר מצרפים עסק למשפחה, המדובר על שתי שפות שונות, שתי תרבויות שונות, האחת רגשית והשנייה מקצועית כשאין הפרדה בין השפות ואז נוצר ערבוב.
הבעיה היא שכמכניסים את המטענים הרגשיים המשפחתיים לתוך העסק, לא שמים לב איך זה משפיע לרעה על מערכות היחסים בין בני המשפחה. גרוע מכך עלול להיווצר מצב בו: לא מדברים על מה שמפריע, צוברים כעסים ,מפחי הנפש, מעדיפים לטאטא מתחת לשטיח כדי לא לעורר את השדים ובלב אומרים "טוב נו אנחנו משפחה, זה יעבור".
החדשות הרעות: לא! זה לא יעבור לבד, נהפוך הוא - ככל הנראה זה ילך ויחמיר. המטענים הרגשיים של תסכול, עצבים, אכזבות, קנאה ילכו ויתעצמו עד כדי מריבות וסכסוכים, נתק משפחתי ואפילו הגעה לבתי משפט. ומה קורה לעסק? מתפרק, מדשדש ובסופו של יום מעדיפים למכור את העסק שבד"כ נבנה בעמל של הרבה שנים של המייסד ( בד"כ הינו אב המשפחה ). בקיצור כולם מפסידים! והאב/המייסד שהשקיע את כל מרצו והונו למען המשפחה מתוסכל וחסר אונים.
סכנה נוספת להמשך קיום העסק המשפחתי היא שלא מקדימים רפואה למכה, דהיינו למקרה שחס וחלילה יגיע משבר משפחתי כמו אובדן, מחלה קשה, נישואים לא רצויים, כניסת בני משפחה נוספים לעסק ועוד. כלומר קיימת התעלמות ומחכים שמשהו ישתנה ומאמינים שאם חלילה תתממש מי מהסכנות הללו, "אצלנו במשפחה זה לא יקרה, הכל בסדר". וזו טעות חמורה לנהוג בגישת "בת היענה".
להלן בעיות נוספות המסכנות התנהלות נכונה בעסק המשפחתי :
* בני משפחה שאינם מתאימים לתפקיד שממלאים בעסק.
* בני משפחה המכניסים ילדיהם ללא הכשרה מקצועית ראויה.
* תחרות שנוצרת בין בני המשפחה ( למשל על משכורות ותפקידי ניהול בעסק ).
* הורה שלא סומך על הילדים העובדים בעסק ומנגד אין לו יורש לעסק, חסמים אישיים של אחד מבני המשפחה ( למשל בעיות נפשיות).
* ילדים שעובדים עם בני המשפחה ורוצים לעזוב ולא יכולים בגלל נאמנות משפחתית ומתוך כך סובלים ומשפיעים לרעה על המשפחה והעובדים והעסק.
* העסק מנוהל באופן "חובבני" כולם עושים "הכל מהכל".
* אין הגדרת תפקידים, הניהול הפיננסי אינו מבוצע בצורה מקצועית ונכונה ורבים לא יודעים "לאן הולך הכסף".
* אבא שרוצה להעביר את שרביט הניהול ולא מסוגל לשחרר,
* הבן שמסכים לנהל את העסק אך חסר בטחון להיכנס לנעליו של האבא
* ועוד מקרים רבים ושונים.
כל אלה ויותר, גורמים לחוסר מודעות ולתקיעות בעסק המשפחתי, ולעיתים אף למריבות ולנתק במשפחות. לכן רבים יגידו "אל תעשו עסקים עם בני המשפחה ובצדק" אבל.., וכאן האבל הגדול, אפשר אחרת!! באמצעות ליווי וייעוץ של יועצים מומחים בתחומים שונים, ניתן בהחלט לתת מענה כגון:
בצד הפיננסי - להסדיר את כלכלת העסק והמשפחה לצמיחה ולהצלחה ורווחה כלכלית.
בצד האנושי - ולהסדיר יחסים ותקשורת מכבדת וטובה לצמיחת העסק והמשפחה.
בצד הניהולי - ולהפוך את העסק לארגון המנוהל באופן מקצועי ומשגשג.
בצד של פיתוח העסק - להמשך הדורות הבאים.
לצורך כך אנחנו כאן! עם הרבה של ניסיון בניהול וליווי עסקים ומשפחות, בתחומי הפיננסים, ניהול העסק ומערכות היחסים, אנו מעניקים מעטפת כוללת שיוצרת ומבססת עסק משפחתי מצליח.
שיהיה בהצלחה מע"מ :)
רו"ח יניב וולף
תוצר פיננסים