בתהליך..המתן בבקשה.
17/06/2014 15:54
העולם סביבנו מלא צבעים ואנו מקבלים אותם כמובנים מאליהם: אדום הוא אדום, כחול הוא כחול וכן הלאה. אולם כשאנחנו רוצים לשחזר את הצבעים שאנו רואים ומרגישים ולהציג אותם על מסך דיגיטלי אנו לא תמיד מצליחים, מדוע?
כשאנו מציגים תמונות צבעוניות על מסך המחשב, מה שאנו בעצם רואים הוא את תרגום המסך לערכי צבעי היסוד מהם מורכבת התמונה – אדום, ירוק וכחול (RGB). כל פיקסל בתמונה הדיגיטלית מורכב מערכים לכל אחד מצבעים אלה וקובע את עוצמת הבהירות של אותו צבע. ז"א שכל נקודה בתמונה מורכבת משלושת צבעי היסוד בעוצמות שונות ואילו הערכים שמציג המסך.
אם כך, אז מה הבעיה?
כל המסכים הדיגיטליים, טובים ומקצועיים ככל שיהיו, יוצאים מהמפעל כשהם פחות או יותר מכויילים להציג את הצבעים האמיתיים, לפי ערכי RGB נכונים לכל צבע. אולם עם הזמן, שינויי טמפרטורה ולחות, הבהירות של כל פיקסל במסך משתנה וכך ערכים שנתנו תוצאת בהירות מסויימת בתחילת חייו של במסך, מוצגים ברבות הזמן באופן שונה. (שלא לדבר על מסכים שמראש יוצאים את דלתות המפעל כשהם כלל לא מכויילים מלכתחילה).
וכך, אט אט, הולכים הצבעים ומשתנים לנגד עיניינו ללא שנרגיש בכך. האמת היא שהעין שלנו מתרגלת במהירות לשינויי הצבעים הקטנים הללו ו"מתיישרת" לפי השינויים, כאילו לא היו כלל.
אין בכך בעיה רצינית כל עוד אנו משתמשים באותו המסך ע"מ להתבונן בתמונות שלנו, אולם הבעיה הופכת להיות קריטית כאשר מעבירים תמונה להצגה ממסך אחד לשני, או יותר גרוע, שולחים תמונות להדפסה.
על כן, כיול מסך באופן מחזורי בא לפתור בעיה זו.
כיצד זה פועל? מערכת כיול מסך מורכבת משני רכיבים עיקריים: רכיב חומרה שמוצמד למסך ויודע לקרוא את ערכי הבהירות המוקרנים עליו, ורכיב תוכנה אשר מקרין דרך המסך ערכים עם בהירות ידועה מראש.
לדוגמה: צבע סגול מורכב מחצי כמות הבהירות של הצבע האדום (127), ללא ירוק כלל (0) ובהירות מלאה של הכחול (255). רכיב התוכנה משדר למסך את ערכי הבהירות 127,0,255 ובאותו זמן משדר הוראה לרכיב החומרה למדוד את המסך. רכיב החומרה, אשר מוצמד למסך, מודד את ערכי הבהירות המוצגים ומחזיר את הערכים שמדד לרכיב התוכנה, אשר משווה בין שני הערכים.
במידה והערך הנמדד זהה לערך שהועבר למסך, אז המסך מכוייל. אולם במידה וערך הנמדד אינו תואם את ערך הצבע ששודר (לדוגמה עבור סגול 130,6,255), אזי המסך אינו מכוייל וצריך לשנות את הערכים המשודרים על-מנת שיתאמו לנדרש. או אז, בונה רכיב התוכנה "טבלת המרה" אשר תהיה מותאמת לערכים שנמדדו ותכלול את הערכים ששודרו והשינו (תוספות או החסרות) שאמורים להתבצע ע"מ שהצבע המוצג יהיה נכון.
תהליך זה נעשה על כל סקאלת הצבעים ועורך לא מעט זמן (מעל 10 דקות)
לטבלה, אגב, קוראים "פרופיל צבע" והיא מאוכסנת בקובץ אשר סיומו הוא ICC .
וכך, לאחר תהליך הכיול ויצירת טבלת ההמרה, כל תמונה אשר תעבור קודם הצגתה דרך הטבלה תוצג על המסך עם צבעים נכונים, בדיוק כפי שהיא אמורה להיות. בנוסף, כל שינוי שנבצע על התמונה יתורגם כהלכה לערכים הנכונים וישמר בקובץ התמונה כפי שצריך.
(אגב, קיימים גם מסכים מקצועיים אשר שינוי בהירויות הצבע בכיול נעשה ברכיבי החומרה של המסך עצמו, ולא באמצעות קובץ פרופיל צבע)
את המסך שלי אני מכייל אחת לשבועיים באמצעות x-rite i1 Display Pro
מערכת כיול המסך איתה אני עובד.
הנה סרטון קצר על המערכת
מידע ששווה זהב לכל מי שבתחום!
מעניין ביותר. אני מניח שהצורך בכיול שכזה קיים בעיקר אצל בעלות ובעלי מקצוע שעוסקים בתתחומים רלוונטיים כגון צילום ועיצוב, נכון? התוספת של הסרטון למאמר מצוינת ואני מודה שרק אחרי הצפיה בסרטון הצלחתי להבין עד הסוף איך זה בדיוק עובד. יופי של מאמר מקצועי. רלוונטי ונותן ערך מוסף.
אני רוצה להאמין שבעלי ובעלות מקצוע בתחום הויז׳ואל מכירים את הנושא, אולם אם מי מהם ימצא בו ערך מוסף אהיה מאושר.
אשמח לייעץ לכל מי שצריך עזרה עם נושא הכיול.
תודה על התגובות.