בתהליך..המתן בבקשה.

גיא מסד - תהליכי ליווי והתמודדות לחולי סרטן ובני משפחותיהם / בלוג

אנדומטריוזיס ובעיות פוריות - גישה ייחודית להתמודדות וריפוי

29/01/2017 12:21

  • ינואר 2017

    היום אני מבקש להציג לכן הנשים גישה ייחודית בנוגע לאנדומטריוזיס ובעיות פוריות, מצבים פיזיולוגיים אותם אני פוגש יותר ויותר אצל נשים שמגיעות אליי לקליניקה. וכשאני כותב ייחודית, אני מתכוון שאני מבקש לספר איך מצבים פיזיולוגיים אלו באים לידי ביטוי דרך "המשקפיים" של הטיפול הרגשי-מנטאלי בו אני נוקט. זה נכון! אנדומטריוזיס לא יוצרת בהכרח בעיות פוריות ולא כל בעית פוריות קשורה באנדומטריוזיס. אולם, בהתבוננות רגשית -מנטאלית יש להם מן המשותף ולכן אתייחס לשניהם במאמר זה (הערה חשובה: אין במסמך זה המלצה להפסקת טיפול רפואי קונבנציונאלי או להימנעות מטיפול רפואי קונבנציונאלי. מדובר בהזמנה לזוית הסתכלות נוספת. ההחלטה על הטיפול והדרכים להתמודד עם מחלה כזו או אחרת היא באחריות הבלעדית של החולה או המטפל/ת).

    הקדמה

    אם תחפשו בויקיפדיה את הערך "אנדומטריוזיס" תמצאו את ההסבר הבא:

    "אנדומטריוזיס (אנגליתEndometriosis :) היא מחלה גינקולוגיתהנגרמת כאשר תאי רירית רחם(אנדומטריום) נודדים אל מחוץ לרחם, ומתמקמים באזורים שונים בגוף. סיבוך שכיח של אנדומטריוזיס הוא הצטלקות של אברי מערכת הרבייה וגרימת אי פריון.
    תסמיני המחלה הם כאבים רבים ומשתנים מאשה לאשה כאשר השיא הוא בעיקר בזמן הווסת והביוץ..."

    לפני שאגיע לעיקר דבריי, חשוב לטעמי לשאול מספר שאלות: אילו אפשרוית עומדות בפניה של אשה שאובחן אצלה אנדומטריוזיס או שנמצא שיש לה בעיית פוריות כזו או אחרת? האם יש בפניה בכלל אפשרות בחירה או שהיא תלויה בבדיקות ובמה שיאמרו לה הרופאים? ומה קורה עד שיסתיימו כל הבדיקות ויתקבל אבחון מדויק, האם ניתן לעשות משהו עוד בטרם יש מידע וודאי המצביע על בעיה בריאותית כזו או אחרת?

    אדגיש ואומר שאבחון רפואי הוא חשוב מאוד ותורם רבות לטיפול ממוקד בבעיה בריאותית כזו או אחרת. יחד עם זאת, חשוב לדעת שעל פי הגישה ההוליסיטית, גוף האדם מכיל ידע רב שניתן להשתמש בו, גם אם אדם חש תחושות מסוימות ואינו מבין עדיין במה מדובר. כי הרי כל אחת מכן מכירה את התחושה שכשחושבים על אוכל ואז הבטן מתחילה "לקרקר", כשמתכוננים למבחן או ראיון עבודה ואז יכולים לחוות מגוון של תחושות כמו לחץ, הזעה, יובש בפה ואפילו פעילות מוגברת של מערכת העיכול. כשמאוהבים יש "פרפרים" בבטן וכשנפרדים מאדם אהוב אז יש תחושה ש"הלב נשבר". לא צריך משהו אחר שיסביר לכן איך אתן מרגישות. אתן יודעות הכי טוב איך זה אצלכן בגוף.

    מעבר לכך, הדוגמאות מהחיים שציינתי כאן תורמות לנו מידע חשוב אודות האופן שבו אדם חווה את חייו. יש כאן המחשה של ההשפעה האדירה שיש למחשבה על הגוף, שיש קשר בין צורת חשיבה לתחושה פיזיולוגית. כל אלו ביחד יוצרים אצל האדם מומחיות מיוחדת שהיא כלי עבודה משמעותי בטיפול ההוליסטי. ובכן, עד עכשיו כתבתי כאן על הגישה הכללית של התפיסה ההוליסטית. ומה אפשר לעשות עם כל זה, ובדגש על טיפול באנדומטריוזיס ובבעיות פוריות?

    אז כדי להתחיל להפוך את הדברים ליותר מעשיים אני מבקש לחשוף כאן עוד דבר אחד חשוב מאוד, את אחד מכלי העבודה המשמעותיים ביותר בגישה הטיפולית שאציג כאן. מחלות, כאבים ומצבים פיזיולוגיים שונים, כמו גם אנדומטריוזיס ובעיות פוריות, מרמזים על קונפליקט / משבר לא פתור. בעצם, מחלה או סימפטום גופני הם הדרך שבה "חוכמת הגוף" משקפת לאדם את האופן שבו הוא חווה את חייו. לא בעיה, כי אם מראה שמזמינה להבחין במשהו הנדרש לשינוי. לכן, השלב הראשון בטיפול המנטאלי-רגשי הוא "לנקות את המראה". להזמין את האדם להתבונן בעצמו דרך ההשתקפות המנטאלית של המצב הפיזיולגי ולהבחין בקונפליקטים שמייצרים אצלו רגשות קשים. רגשות כמו כעס, עלבון, עצב, רגשות אשם ועוד שבאים לידי ביטוי גם בתחושות גופניות. לאחר מכן, השלב הבא יהיה לבחון מה הוא יכול לעשות עם זה.

    אם כך, ובכדי לתת לכן כלים משמעותיים בדרך להתמודדות טובה יותר ואפילו אפשרות לריפוי, הדבר הראשון שחשוב להבין הוא אילו קונפליקטים ואפילו טראומות יכולים להשתקף דרך אנדומטריוזיס ובעיות פוריות?

    ומכיווון שכאשר מדובר באנדומטריוזיס, הכאבים והתחושות הפיזיולוגיות מקורן בתאי רירית של הרחם, איבר שמתקשר כמובן גם עם נושא הפוריות, אציג את הדברים דרך התמקדות באיבר זה. הרחם מייצג 3 הוויות אצל האישה: בריאה / יצירה, התפתחות והמשכיות. לכן, המשברים / הקונפליקטים שאציג כאן יכולים לבוא לידי ביטוי בהקשרים ושילובים שונים עם 3 הוויות אלו * .

    הנושאים העיקריים שאתייחס אליהם הם: מימוש עצמי, תפישת מערכת היחסים עם בן הזוג (כולל תפישת הקשר המיני), תפישת התפקיד האימהי, תפישת המודל ההורי / המשפחתי ואירוע של הטרדה / התעללות מינית. 


    מימוש עצמי, התפתחות והמשכיות

    כאשר אישה מרגישה שהיא לא מספיק טובה, שהיא "לא מספקת את הסחורה", שהיא יכולה יותר ממה שהיא מצליחה כעת, זה כמו לומר: "אני לא מספיק פוריה". ואם אתן מבינות את ההשפעה שיש לחלק מהמחשבות על הגוף שלכן (ראו את הדוגמאות בהקדמה), מחשבה כזו יכולה להדהד כפקודה לגוף ולשקף גם חוסר פוריות ברמה הפיזיולוגית. לעיתים, דווקא נשים עם סטנדרטים מאוד גבוהים ושאינן מתפשרות, עלולות לייצר אצלם סוג כזה של מחשבה.

    מחשבות אלו יכולות לבוא גם בתצורה של "טרם הטבעתי את חותמי בעולם, לא יישאר כלום ממני אחרי לכתי", דבר שיכול להשפיע על הקושי הפיזיולוגי לייצר המשכיות, להוליד ילדים.

    דבר נוסף שיכול להשפיע כ"מחשבה יוצרת מציאות" על הפוריות ותפקוד הרחם (ולפעמים על חלקים אחרים במערכת הרביה) קשור בשלב שבו אישה או בני זוג שוקלים להביא ילד לעולם. אישה שפירוש המציאות שלה מביא אותה למחשבה שהבאת ילד לעולם תיצור שינוי מהותי באיכות חייה, עלול להיווצר אצלה רווח משני מזה שלא יהיו לה ילדים בכדי שהחופש שלה יישתמר. אם עד היום היא הייתה חפשייה, יכלה לעבוד כמה שעות שהיא רוצה, היה לה זמן לעצמה והבאת ילד תתפרש כצמצום דרמתי של רמת החופש, דבר זה יכול להשפיע על פוריותה.


    תפישת מערכת היחסים עם בן הזוג, כולל תפישת הקשר המיני

    הסעיף הקודם יכול להיות קשור גם בתפישת האשה את מערכת היחסים עם בן / בת הזוג שלה. כאשר, מסיבות שונות, מתעוררות מחשבות שעניינן הפרת האיזון וחוסר שוויון בין בני הזוג, שעלול להיווצר כתוצאה מכניסה להריון ומלידה, הדבר יכול להתפרש כפגיעה בחופש וביצירת רווח משני מאי כניסה להריון.

    בנוסף, כאשר לנושא המין ערך גבוה בחייה של אישה והיא חשה אכזבה בתחום זה, הדבר יכול ליצור אצלה קונפליקט משמעותי בכל הקשור להנאה ומיצוי החיים. וכאשר ישנה מחשבה ש"הזוגיות והחיים האלה לא משהו" הדבר יכול לייצר קונפליקט בזוגיות ותהיות בנוגע לרצון להביא ילדים במסגרת זוגיות זו. כל אלו יכולים להדהד בגוף כאנדומטריוזיס ו/או בעיות פוריות שונות.

    תפישת התפקיד האמהי והמודל ההורי / המשפחתי

    בהמשך לכל מה שהוזכר עד עכשיו, ישנה מחשבה נוספת שיכולה להדהד ולהשפיע בצורה משמעותית על מערכת הרביה והיא "איך אני יכולה לגדל ילד/ה בעולם כזה?". כאשר תפישת העולם של אישה היא שיש הרבה בעיות שצריך להתמודד איתם, וכל זה בנוסף לבעיות במעגלים היותר רחוקים ששומעים עליהם מדי יום (בעיות ומחסור כתוצאה מבעיות כספיות, חשש למצב האישי כתוצאה ממצב בטחוני קשה וכו'), עלול להיווצר אצלה הרושם שהיא לא באמת תוכל להגן על ילדיה ולכן אולי לא כדאי לה להביא ילדים לעולם.

    לעיתים, הקונפליקט יכול לנבוע מהמודל ההורי והמשפחתי, כפי שחוותה אותו האישה במשפחתה הגרעינית. כאשר ישנה תפישה שהמודל שהאשה קיבלה בבית הוא לא המודל הנכון למשפחה ולגידול ילדים וקיים אצלה חשש שלא תוכל "להפיק לקחים" בכדי לגדל את ילדיה כמו שצריך, אזי יכול להתפתח אצלה רווח משני מאי יכולת הבאת ילדים לעולם. תופעה זו יכולה לנבוע גם מהמצב ההפוך. כאשר המודל ההורי והמשפחתי הוא בעל סטנדרטים גבוהים, ולתפישת האשה יהיה לה קשה לשמור עליהם, עלולה להיווצר אצלה מחשבה שאולי זה לא יהיה אחראי מבחינתה להביא ילדים לעולם.

    ויש עוד עניין שאני פוגש לעיתים במהלך הטיפולים שאני מקיים והוא קשור בחוויה של ביקורתיות יתר מצד ההורים, לעיתים יותר מכיווון האמא. ישנן נשים שמרגישות שקיימת התערבות בוטה ומוגזמת של הוריה בחייה, עד כדי כך שהדבר יוצר קונפליקט ודיאלוג פנימי בכל מה שקשור לבטחון שלה בהיותה אישה, ביכולת שלה להיות בת זוג ראויה ואמא טובה. לכל אלו פוטנציאל השפעה על הפיזיולגיה של האשה בצורה של אנדומטריוזיס.

    אירוע של הטרדה / התעללות מינית

    כאשר אישה עוברת אירוע טראומתי של הטרדה או התעללות מינית הדבר יכול להשפיע על מצב הפוריות שלה. מעבר למחשבות נוספות שיכולות להיווצר אצלה אודות "איך אני אביא ילדים לעולם כזה?" או "איך אוכל להגן על ילדיי?", ייתכן שאירוע של התעללות מינית ישפיע על כך שמערכת הרביה והמין יתפשו אצל האשה באופן כמעט לא מודע כ"מזוהמים", דבר שמהווה מעין מסר פנימי לכך שמערכת הרוייה לא  יכולה לתפקד כמו שצריך כי היא "מקולקלת". אצל חלק מהנשים מחשבה זו יכולה להדהד בגוף כבעיות פוריות שונות וכאנדומטריוזיס.

    סיכום

    מקריאת מסמך זה עלול להיווצר הרושם המוטעה שישנם "אשמים" שונים במצבים פיזיולגיים כאלה ואחרים, גם כשמדובר בבעיות פוריות ואנדומטריוזיס. חשוב להדגיש שהגוף הוא רק מראה, אינטיליגנציה מיוחדת שמייצרת הדהוד של צורת המחשבה של האדם. לכן, באמת מדובר באיך אדם חווה את חייו ואילו מחשבות ורגשות עולים אצלו כתוצאה מחוויות אלו.

    אז נשאלת השאלה: איך יודעים איזו מחשבה היא זו הדומיננטית שיוצרת את המציאות, שמשפיעה הכי הרבה על המצב הפיזיולוגי ומה אפשר לעשות עם כל זה? התשובה היא שזה יכול להיות מאוד מאתגר לזהות לבד את המחשבה או המחשבות בעלות ההשפעה וההדהוד על הגוף. יתרה מכך, לפעמים מחשבה קטנה וקצרה, כזו שעוברת לשבריר שניה בראש וחומקת מן התודעה, יכולת להיות בעלת השפעה רבה. מנסיוני, אני רואה שבעיות בריאות רבות מקורן בתחושה של אובדן חופש הבחירה ואובדן השליטה. ובהמשך לכך, ריפוי מתחיל להתחולל כאשר אדם מרגיש שהוא אוחז מחדש בחופש הבחירה ושהוא נמצא בשליטה, כאילו זה השיעור שהנשמה שלו מבקשת ללמד אותו.

    לכן, אני מעריך שמחשבות שעוסקות בנושא פגיעה בחופש הבחירה ואובדן השליטה, והרגשות הקשים שעולים בעקבותיהן, נחשבות בכל מקרה לדומיננטיות ומשפיעות, לא משנה מה גודלן או משך הופעתן.

    ההמלצה שלי היא לראות בתופעה הפיזיולוגית התראה לכך שנוצר קונפליקט פנימי, הזמנה ליצירת שינוי והזמנה לפתור את אותו קונפליקט. במידה מסוימת, הגוף הוא כמו חבר, מדריך פרטי שכל רצונו הוא לעזור לך, שתמשיכי ללכת בנתיב של האושר שלך. לכן, קבלת עזרה מרופא, מדריך או מטפל ופיתוח יכולות הקשבה ותקשורת מדויקים עם אותו חבר (עם הגוף) בכדי ללמוד לאחוז מחדש בחופש הבחירה ולהרגיש בשליטה, הם מפתח מעודכן ומשמעותי לרפואה מונעת, לבריאות טובה ולאיכות חיים, גם בכל הקשור לטיפול באנדומטריוזיס ובבעיות פוריות. בהצלחה.


    גיא מסד – מנחה בכיר ב – NLP ודמיון מודרך

    "הקשבה אקטיבית" – אימון לשחרור כאבים™

    תהליכים אישיים והרצאות לשיפור מצבי בריאות ולהחלמה

    * הערה: מכיוון שכל אחת שונה, יחידה ומיוחדת, ישנן סיבות שונות ומגוונות להופעת קונפליקטים ומשברים בחיים. אפילו שילוב ייחודי של מספר קטן מהמרכיבים, אשר ייחשב אצל אשה כמשמעותי מבחינה מנטאלית, מספיק כדי ליצור את התנאים להופעת המחלה ולבעיות פוריות שונות. ואצל כל אחת זה שונה.

    הכנס טקסט כאן

תגובות
  • חגית  אלופי צפרוב חגית אלופי צפרוב - לפני 1068 ימים

    פוסט חשוב ומרתק.
    התופעה לא פשוטה בלשון המעטה ולא מדובר בה מספיק.
    תודה גיא

  • גיא  מסד גיא מסד - לפני 1068 ימים

    תודה רבה חגית

גיא מסד

תהליכים רגשיים לבהירות בדרך...