מה לועדה למלחמה בנגע הסמים ולעישון?
נשאל/ה על ידי משה רון נדל"ן תל אביב חולון · 23.09.2009
בוקר טוב משה, ראשית,למען הגילוי הנאות איני מדבר בשם הועדה. ולשאלתך: בזמנו עשיתי מאמצים ניכרים כדי שנושא ההתמכרות הנוראה הזו תגיע לדיון ציבורי עד כמה שניתן. הבנתי שבפעילות שגרתית שעיקרה פניה למעשנים ברחוב והרצאות במוסדות וחוגי בית לא תהיה פריצת דרך כפי שרציתי. מאחר והחברה התנהלה אז כשיווק רב שכבתי(כמו הרבלייף,ניקן וכו')היא לא יצאה לציבור בפרסומת כתובה ו/או אלקטרונית ולמפיצים לא היו, כמובן, המשאבים הכלכליים לעשות כן. החלטתי לעשות מאמץ להגיע לכנסת ודרכה לאמצעי התקשורת. ידעתי שהסיכוי להכניס חברה פרטית לדיוני הכנסת קלוש ואז פניתי לעיתונאי חבר שהוא פרשן פוליטי המסתובב במסדרונות הכנסת וביקשתי להיפגש מתוך קשריו, עם חבר כנסת כלשהו. הוא הציע לי להיפגש עם חה"כ איוב קרא שעמד בראש הועדה למלחמה בנגע הסמים. לאחר פגישתנו הענינים החלו להתגלגל בקצב מהיר מתוך מודעותו של ח"כ קרא לסכנות העישון. הוא קיבל אישור ממי שקיבל להעלות את הנושא עצמו ואת שיטת הגמילה המהפכנית לסדר היום של הועדה. הסתבר לי שגם נושא ההתמכרות לאלכוהול עולה בועדה ולמעשה, כל התמכרות שמסכנת חיי אדם יכולה להשתוות להתמכרות לסמים והיא במנדט של ועדה זו-וכך גם ציין ח"כ קרא בדברי הפתיחה של הדיון: "שלום לכולם, החלטתי לקיים את הישיבה היום בנושא: הפסקת עישון תוך 5 ימים, שיציגו לפניי חברים שמריצים את התכנית הזאת. זו שיטה טבעית לגמילה מעישון. לפי הדיווחים, מדובר בשיטה שמאושרת על ידי משרד הבריאות, ללא תופעות לוואי בצורה טבעית לגמרי. מאוד חשוב לי כאיש שמוביל את המלחמה בנושא התמכרויות למצוא כל דרך על מנת למזער את התופעות הללו בקרב בני נוער, ובקרב הציבור בכלל" (ראה בבלוג שלי את הפרוטוקול המלא של הדיון בכנסת). פעלתי אז גם לעניין את אמצעי התקשורת בדיון ואמנם,ערוץ 10 וגלי צה"ל הרימו את הכפפה. ערוץ 10 הכליל כתבה על דיון זה באותו ערב בחדשות ולמחרת ראיינה יעל דן באריכות את ד"ר ראול רודריגז רופא החברה דאז על "שיטת פרידום לגמילה טבעית מעישון".
שאלות דומות
-יש קושי אמיתי שכן אנו מדברים על התמכרות שאינה נופלת מהתמכרות לסמים ואלכוהול. ד"ר יואל גרייף, לשעבר מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי תל אביב, מתייחס לעניין ההתמכרות: "מבחינה נפשית מדובר בהרגל, אך זוהי גם תלות פיזיולוגית. הגוף התרגל לרמת ניקוטין מסוימת וכתוצאה מכך לדיכוי של התיאבון, לשקט ולרוגע. אדם שמפסיק לצרוך ניקוטין בבת אחת, יכול לסבול מאי סדר פיזיולוגי בעקבות השינויים בגוף. ההתמכרות לסיגריות היא חזקה וקשה להיגמל ממנה אף יותר מקוקאין". בנוסף-בהבדל מסם רגיל הסיגריה זמינה לכל אחד ואין לגביה שום סנקציה חוקית או חברתית.
-אפילו אחרי עשרות שנים יש ערך ממשי להפסקת העישון: תוך מספר חדשים יוכל המעשן לחזור ולהיות אדם רגיל שלא יהיה שייך לקבוצת הסיכון לחלות במחלות לב,ריאה וסרטן(ראה בבלוג).
רויטל שלום, כל שיטה שקיימת בשוק ואפילו שיחה ביו איש לרעהו יש לה סיכויי הצלחה. ההבדל הוא באחוזי הגמילה:מאחוז או פחות משיחה עם המעשן,נע לסביבות של כ-25% בשיטות שאני מונה למטה ועד לכ-95% ב"שיטת פרידום". שיטות הגמילה שמטפלים בצד הפיזיולוגי הם: תחליפי ניקוטין, מסטיקים, מדבקות, גלולות, כדורים, משאפים, זריקות, לייזר, ,דיקור,סיגריה אלקטרונית וכד'. שיטות הגמילה שמטפלים בצד הפסיכולוגי הם: סדנאות היפנוזה הפחדות(הוקוס-פוקוס) טיפול בהלם
